Valtavaara Suomalainen sielunmaisema

Yksi pappi vs. 147 opiskelijaa

Uuden Suomen uutisointi on härskiä. Vasta eilenkö, siis tiistaina 26.7.2016 ISIS ja islamistiterroristit ylipäätään julistivat sodan kristinuskoa vastaan - vasta sittenkö tämä sota tuli julistetuksi, kun ensimmäinen eurooppalainen pappi joutui Euroopan maaperällä islamistiterrorien tappamaksi.

Tässä neljä linkkiä yhden ja saman, Keniassa huhtikuussa 2015 koetun teurastuksen tapahtumiin ja uutisointiin + yksi bonuslinkki:
Linkki 1. "Mepit tuomitsivat Keniassa tapahtuneen 147 nuoren kristityn surman" 
Linkki 2. Raaka joukkomurha on saanut oman tietosivun Wikipediassa
Linkki 3. Tässä linkissä tulee selkeääkin selkeämmin esiin Helsingin Sanomien toimituksellinen linja. HS ei halua kertoa totuutta = kaikki 147 ihmistä/nuorta tapettiin heidän kristillisen uskonsa vuoksi. Kaikki tapetut olivat kristittyjä, ts. islamistiterrorismin sodan ja vihan kohde. Hesari ei vaan halunnut kertoa asiaa, kertoa totuutta.
Linkki 4. Verkkouutiset Kenian joukkomurhasta. Jo otsikosta selviää, mistä oli kyse: "Todistajanlausunnot: Kristittyjä otettiin Kenian iskussa erilleen ja ammuttiin"

Uuden Suomen uutisoinnin logiikasta voisi tehdä monia eri argumentaatiolinjoja, jotka kaikki olisivat niin sisällöllisesti kuin päättelyltään päteviä.

Vain yksi monista mahdollisista päättelylinjoista: Uuden Suomen mukaan yhden ranskalaisen, 86-vuotiaan papin surmaaminen on merkittävästi fataalimpi tapaus kuin 147 nuoren kenialaiskristityn tappaminen.

Siksi Usarilta ja samaan hengenvetoon Hesarilta voikin kysyä, mikä tekee ilmiselvästikin elämänsä ehtoossa olevan papin murhasta niin extreme'n tapahtuman, että vasta juuri tämä surma on sodanjulistus kristinuskoa vastaan.

Linkki 5. Paavi: Lähi-idässä meneillään kristittyjen kansanmurha. Luotettavasta tietolähteestä ei ole ollut pulaa.

Ps.1 ISIS:in on helppo sotia kristinuskoa vastaan. Tiettävästi ainoa olemassa oleva kristillinen "sotilaallinen" joukko on Vatikaanissa toimiva, Paavin 110-henkinen sveitsiläiskaarti.

Ps.2 Tämän postauksen kärki ei kohdistu kristittyihin, muslimeihin eikä edes islamistiterroristeihin, vaan suoraan ja ainoastaan Suomessa takapään tuotosta syytävään mediaan (tällä kertaa Usariin ja Hesariin).

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

On inhimmilistä, että lähellä tapahtuneet asiat koskettavat eritavoin. Tuskin kiinalaisia juuri liikuttavat euroopan tapahtumat esim...
Ei tääle tuodulle terrorismillebenää loppua näy.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Mikä ketäkin koskettaa ja kuinka paljon, on täysin kunkin subjektiivinen kokemus. Mutta kun puhutaan median uutisointitavoista ja -painotuksista, on median seuraajilla oikeus odottaa objektiivista, asiat oikealla tavalla suhteuttavaa toimitustyötä.

Medialla on aina tasan kaksi vaihtoehtoa:
1. Peitellen ja painotuksia säätäen parhaaseen mahdolliseen indoktrinaatioon
2. Taustoittaen ja analysoiden parhaaseen mahdolliseen uutisointiin

Kalle Erkkilä

Huomauttaisin US:lle tähän väliin, että roomalais-katollinen kirkko ei edes ole kristikuntaan kuuluva instituutio muuta kuin ulkoisesti. Juuret sillä on muinaisessa Babyloniassa.

Kristityt käyttävät usein termiä antikristus, kun puhutaan paavista tai Vatikaanista.

Käyttäjän markkuhuusko kuva
Markku Huusko

Pyydän saada huomauttaa, että kyseessä on brittiläisen arvostetun Quilliam-ajatuspajan tulkinta "sodanjulistuksesta". Itse jutusta löytyy myös se, että kyse on Euroopasta, mikä olisi toki voinut olla myös otsikossa, johon asian ytimen olen typistänyt. Löytyy jutusta myös linkki videoon, josta koko analyysin voi katsoa.

Otan toki syytökset kyseisen uutisjutuntekijänä niskoilleni. Täydellistä uutisjuttua tai otsikkoa en ole onnistunut tekemään ja tuskin koskaan siinä onnistun.

Tässä jatkojuttua aiheeseen liittyen:

http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/200007-murhatun-p...

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Uutisten toimittaminen ja julkaiseminen on haasteellista, vastuullisuutta ja vaivannäköä vaativaa työtä.

Quilliam-ajatuspaja on toki yksi Euroopan islam-tilanteen tulkintojen esittäjä - yksi monien muiden joukossa. Mutta Quilliam-ajatuspajalle voi huoletta esittää saman kysymyksen kuin US:lle: "Nytkö vasta - kun katolinen pappi surmattiin - nytkö vasta islamistien sota kristittyjä vastaan alkoi tai julistettiin".

Toimitukselliseen vastuuseen ja vaivannäköön liittyy itsestäänselvyytenä huolellinen, eri näkökulmien ja historiallisen kontekstin huomioon ottaminen ja arvioiminen. Mitä rankemmista asioista kirjoitetaan ja raportoidaan, sitä tarkempaa ja yksityiskohtaisempaa on taustatoimituksellisen työn oltava.

Nyt keskustelussa olevassa tai muidenkaan juttujen arvioinnissa en syytä sinua tai ketään toistakaan US:n toimituksessa. Käytän vain demokraattisen ja perustuslaillisen yhteiskunnan minulle tarjoamia vastademokraattisia oikeuksia. Näin toimin etenkin silloin, kun aavistan ja hahmotan mediassa tapahtuvaa, kansalaisiin kohdistuvaa indokrinaatiota.

Petteri Pietikäisen tässä ketjussa oleva postaus tuo esiin suomalaisen median yhden kipupisteen. Kristittyjen massamurhista ei ole puhuttu eikä ilmeisesti jatkossakaan puhuta niiden oikeilla nimikkeillä. Mitä lie mediat ja niiden toimitukset sitten pelkäävät?

Media on mielipidevaikuttaja, mutta niin on myös vastamedia, joka tuottaa sisältöä omilla sivuillaan ja myös Uuden Suomen tarjoamalla foorumilla.

Käyttäjän petteripietikainen kuva
Petteri Pietikäinen

Tässäkin uutisessa iskun kohteet olivat selkeästi kristittyjä, mutta eipä se tule kuin rivien välistä ilmi... - eläköön medialukutaito!

http://www.iltasanomat.fi/ulkomaat/art-20000011469...

Toimituksen poiminnat