Valtavaara Suomalainen sielunmaisema

Pakkoruotsi - mitä mieltä nuoret ovat - nyt on tietoa!

Yksi odotukseni sai täyttymyksen alkuviikosta (maantaina 18.11.). Vastaani alkoi tulvia netistä nuorten (13-18 vuotiaiden) kannanottoja ja mielipiteitä pakkoruotsista.

Nyt on tietoa siitä, mitä mieltä nuoret - yläasteiden ja lukioiden oppilaat ovat pakkoruotsista.
Tapaa, jolla nuoret ovat tarttuneet asiaan, on turha yrittää turhentaa. On kiinnostavaa seurata ja kuulla, mitä kansanedustajat miettivät torstaina (21.11.) saamansa sähköpostin sisällöstä.
Viesti meni kaikile 200 kansanedustajalle - sopivasti eduskunnan kyselytunnin piristeeksi.

Jos valtiovalta ei katso tarpeelliseksi arvioida kieliratkaisujamme kokonaisvaltaista uudistusta etsien, se voi saman tien lopettaa puheet rakennemuutoksesta.
Jos nuorilta hylätään heidän haluamasa rakennemuutos, miksi he olisivat kiinnostuneita yhteiskunnan tulevista rakennemuutoksista.

Jos nuoria ei kuunnella ja heille ei osoiteta konkreettisesti, että toimitaan heidän hyväkseen - myös pakkoruotsin osalta - kiihtyy nuorten syrjäytymislaskurin vauhti entisestään.

Jos valtiokoneiston sensuuri iskee uudelleen (ks. kirje kansanedustajille) ja yrittää estää Pakkoruotsi-Räp biisin esityksen, on homma siltä osin hoidossa.
Kyllä nuorilla pitää olla oikeus ja kanava lähettää terveisiä eduskuntaan ja myös Svenska Nu yhteisön puuhamiehelle, Paavo Lipposelle.

---------------

Avoin viesti kansanedustajille 21.11.2013:

Arvoisa kansanedustaja,

Hieman taustaa, ennen kuin mennään nuorten teille kohdistamaan palautteeseen.
Tiistaina 19.11.2013 Helsingin Sanomissa oli toimittaja Matti Tyynysniemen erinomainen analyysi hallituksen työskentelytavoista ja asioiden valmistelusta.

Artikkelin otsikko oli: Pääjohtaja pelkää, että Suomi on rikki.
Alaotsikko: Valtiontalouden tarkastusviraston (VTV) Tuomas Pöysti on huolissaan hallituksen kyvystä tehdä päätöksiä.

"Työnjakoa sotkevat Pöystin ja VTV:n mielestä epäterveellä tavalla ministereiden poliittiset esikunnat, eli erityisavustajat ja poliittiset valtiosihteerit."

"Pöysti epäilee, että ministerit ovat kiinnostuneempia hallituksen kokonaistavoitteista, kun taas heidän poliittisia avustajiaan saattavat enemmän kiinnostaa oman puolueen tai jopa jonkin sen ryhmän tavoitteet. Kun ministerit ovat kiireisiä, avustajakunnat voivat alkaa elää omaa elämäänsä ministeriöissä."

Siksi pakkoruotsiakin ajetaan nuppi tutisten eteenpäin, kuin käärmettä pyssyyn; maksoi mitä maksoi! Ja kalliiksi se käy, sillä pakkoruotsin suomenkielisiä nuoria syrjäyttävä vaikutus on suuri. Kohta Suomi on entistä pahemmin rikki, jos ette asetu pakkoruotsiasiassa nuorten puolelle.

Kokoomukselta voi kieliasiassa milloin tahansa kysyä: "Where is the beef?" - eikun siis "Where is the BiF?" Ja Demareilta: "Onko Demareilla tarjota duunarinuorille muuta kuin TUS:sua?"
BiF = Borgerlig samling i Finland ja TUS = Tölö Unga Socialister.

Mitä mieltä nuoret ovat - Nyt he ovat kertoneet mielipiteensä:
Nuorten näkemys pakkoruotsista löytyy oheisesta linkistä. Pyydän anteeksi linkkiotsikkoa, en voi sille mitään. Ilman sitä en saa nuorten näkemystä teille tiedoksi:
https://www.facebook.com/pages/ruotsin-kieli-vittuun-koulusta/173092224722
Yli 48800 tykkäystä Facebookissa on kova luku ja se kasvaa yhä, koko ajan. Vain yksi tykkäys/IP-osoite on mahdollinen.

Nuorten pakkoruotsituntoja oli aluksi myös osoitteessa http://www.riemurasia.net/rasiatube/view.php?id=77836&cat=22  Tuo osoite ei enää toimi, koska Rkp:n ja pakkoruotsiottajien sensuuriote on niin vahva, että video katosi tästä osoitteesta.
Demokratia ja sananvapaus – toteutuivatko ne nuorten mielipiteen poissulkemisella?

Mutta ei hätää, tässä uusi osoite samaan biisiin:
https://www.riemurasia.net/jylppy/media.php?id=132068

Linkien takaa löytyvä todellisuus on paha haaste Kokoomukselle ja Demareille, Bif:fin ja TUS:sun porukoille. Kannattaa miettiä, mitä valmistelee ja miten valmistelee kansalaisten kielialoitteen vastaanoton ja esittelyn eduskunnassa.
Jos aloitteen käsittely ei miellytä nuoria, niin mitä luulette nuorten palautteesta. Päätös on teidän.
Kysymys on siitä, kumpi on Kokoomukselle ja Demareille tärkeämpää - toimia kauaskantoisesti nuorten hyväksi vai hyyssätä vielä 10-20 vuotta Rkp-eliittiä?
Valinta on teidän!

Ystävällisesti!

Heikki Valtavaara

Ps.
Jos teillä on pakkoruotsista kysyttävää ministereiltä, laittakaa heille e-maililla kirje.
Liitä e-mailiin vastaanoton kuittauspyyntö. Näin saat virallisen dogumentin viestillesi.
On normaalia pyytää ja saada kirjallinen vastaus kahden viikon kuluessa.
Siihen ministerit ja virkamiehet ovat lain mukaan velvoitettuja.

//

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

24Suosittele

24 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Taisto Merilä

Toivottavasti viesti menee perille.

Heikki Tala

Pakkoruotsin poistotalkoot etenevät mielenkiintoisen hyppäyksenomaisesti. Suomalaisuuden Liitto aloitti työn vuonna 1988 professori Erkki Pihkalan johdolla, jolloin hän toi julkisuuteen käsitteen pakkoruotsi. Vuonna 1990 aloitettiin kansalaisten mielipiteen kartoitukset pakkoruotsista ja 70 % vastaajista halusi pakkoruotsin pois.

Vuonna 2003 Suomalaisuuden Liitto esitti vaatimuksen virallisesta yksikielisyydestä ja PerusS Nuoret lähtivät mukaan. Pian myös Kokoomuksen Nuorten Liitto alkoi viedä aloitteita puoluekokoukseen pakkoruotsin poistamiseksi, mutta puolueen rkp:läinen ja ruotsinmielinen johto torpedoi ne Jyrki Kataisen johdolla.

2000-luvun alkuvuosina myös YLE yllättäen päästi meitä kielivapauden kannattajia ohjelmiinsa, mutta tulos oli ilmeisesti joillekin epämieluisa, sillä sensuuri iski jälleen.

Kansalaisaloite tänä vuonna oli uusi hyppäys kohti kielivapautta ja siinäkin Suomalaisuuden Liitolla oli keskeinen rooli, vaikka itse aloitteen teki Vapaa Kielivalinta ry.

Nyt aloite on valmis vietäväksi eduskunnan käsittelyyn. Se on poikinut vilkkaan keskustelun, vaikka vanha media on tehnyt voitavansa sen kuoliaaksi vaientamiseksi.

Uusi yllättävä avaus tuli erään lukion räppituotoksesta, joka pienin ylilyönneinkin on lyömässä itsensä läpi - nuoret nuorten asialla. Pakkoruotsittajat ovat kauhun vallassa sensuroimassa ja estämässä videon leviämistä, mutta tulevat häviämään.

Tätä taistelua suomen kielen puolesta on käyty yli 150 vuotta ja vasta nyt alkaa näkyä maali - virallisesti yksikielisesti suomenkielinen Suomi.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Ei täällä nuorten ääntä kuunnella, vaan suuren rahan ääntä, som talar på svenska, ja jota Kookoomuskin kuuntelee ja kumartaa.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

Nuoret ovat tämän maan tulevaisuus ja toivo, joiden mielipide on kaikkein tärkein! Vanhat elävät liikaa menneisyyden vankeina ja useimpien heidän mielipiteensä kuuluvat vain menneeseen maailmaan, jota ei enää ole..

Jonas Hellgren

Asian tilaa kuvaa hyvin tapaus viime eduskuntavaalien vai oliko se pressanvaalien ajalta. Nuoret lukiolaiset pääsivät YLEn suoraan lähetykseen tekemään kysymyksiä ehdokkaille. Ennen lähetystä kuitenkin YLE ohjeisti että pakkoruotsista ei saa kysyä eikä puhua.
Arctic Apartheid suojelee itseään.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Tämä on paha. Itse asiassa samanlainen nuorten äänen sensurointi kuin "Pakkoruotsi-räp" biisin poisto YouTubesta.

Onko tiedossasi ketään nuorta, joka oli paikalla tuossa vaalikeskustelussa.

Ylen puoluellisuus ja sensuuri kielivapausasiassa on ollut tiedossa pitkään.
Vahvistettavissa olevan näytön saaminen olisi mielenkiintoista.

Jonas Hellgren

"Ylen toinen suuri vaalikeskustelu on suora lähetys Järvenpään lukion keskusareenalta. Mukana ovat kaikki presidenttiehdokkaat ja tuhat lukiolaista. Kirsi Skönin ja Jan Anderssonin lisäksi ehdokkaita haastattelevat Järvenpään lukion oppilaat Eveliina Karjalainen ja Eemeli Peltonen. Ohjelma nähdään torstaina 12. tammikuuta YLE TV1:ssä klo 21.05–22.55."

"Kerrotaan, että pakkoruotsista olisi haluttu kysyä, mutta kysymyksen on sensuroinut joko oppilaita ohjannut lukion lehtori (opettajat yleisesti kok., kuten tiedetään) tai viimeistään toimittaja Jan Andersson (Yle, rkp?)."

Jaakko Häkkinen

Tuo Facebook-ryhmä ampuu yli vaatimalla ruotsia pois kouluista, kun sen pakollisuuden poisto riittäisi. Voisi siis ajatella, että sillä olisi enemmänkin kannatusta, jos se ei ampuisi yli. Nyt kaikki pakkoruotsia vastustavat nuoret eivät varmaan viitsi sitä noin radikaalina ylilyöntinä edes kannattaa.

Pekka Iiskonmaki

Ruotsin kielen muuttaminen vapaaehtoiseksi riittää. Onhan joukossa niitäkin, jotka haluavat ruotsia oppia.

Suomalaisten paha tapa on mennä äärimmäisyyksiin laidasta laitaan.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Terve Jaakko!
Moni muukin asia ja niiden ilmaisutapa ampuu yli, jos ja kun nuorten (13-18 vuotiaat) tekemisiä arvioi tai katselee meidän "aikuisten" näkökulmasta.
Minusta on rehellisesti todeten sanottava, että odottelin jo jonkun aikaa tätä nyt esille purkautunutta nuorten pakkoruotsipainetta.

Itse en ilmaise asioita ja niihin liittyviä mielipiteitäni nuorten voimalla. Siltä osin olen rationaalisuuteni vanki, kuten useimmat meistä aikuisista.

On olemassa sanonta: "Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja viisaus".
Entä jos onkin kyse tästä: "Nuoruus ja hulluus, vanhuus ja alistuminen"

Tiedän, että isoimmalle osalle peruskoulun ja lukioiden oppilaista riittää, että ruotsista tulee kansalaisaloitteen esityksen mukaisesti vapaavalinnainen kieli muiden vieraiden kielien rinnalle.

Sitä, miten nuoret ilmaisevat tällä hetkellä pakkoruotsiin liittyvät mielipiteensä, sitä meidän aikuisten on paha mennä rajaamaan ja sensuroimaan.
Me emme edes pysty tähän rajaamiseen. Yrittihän Rkp ja pakkoruotsittajat jo vaientaa "Pakkoruotsi-Räp" biisin esityksen Netissä. Todella raaka veto nuorten mielipide- ja mielipiteen ilmaisuvapauden osalta.
Eliitin sensuuriyritys on kriittinen veto suomalaista demokratiaa ja kansalaisoikeuksia vastaan.

Käyttäjän zzz333 kuva
kaija kelhu

"Yrittihän Rkp ja pakkoruotsittajat jo vaientaa "Pakkoruotsi-Räp" biisin esityksen Netissä. Todella raaka veto nuorten mielipide- ja mielipiteen ilmaisuvapauden osalta."

Pakkoruotsittajien pahin pelko on varmaankin ollut juuri tämä, että nuoret lukiolaiset ja muut opiskelijat alkavat täysin voimin taistella vapaan kielivalinnan puolesta? Vapaata tiedonvälitystä ei edes RKP- pysty kovinkaan kauaa estämään, se aika on onneksi jo ohi. Kiitos netin!

Nuorten ylilyönnit kuuluvat nuoruuteen, toki kaikki laulut ja räpit kuulostavat mehevämmiltä kun asioita liioitellaan äärimmäisyydestä toiseen. Näinhän tuo toimii kaikissa rakkauslauluissakin - kuumaa - onnen huumaa... Ei tämä sen kummempi asia pitäisi olla?

Onkin mielenkiintoista nähdä jatkoa. Kertooko meidän puolueellinen media tästä mitään, niin kuin se on joka lauseen raportoinut tarkkaan, mitä mieltä esimerkiksi Lipponen on sanonut pakkoruotsin vastustajista? Välillä se on jo ollut melkoisen painokelvotonta tekstiä, mutta ei vain suomalaisen puolensa vahvasti valinneen median mielestä.

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Tätä minäkin odotan suurella mielenkiinnolla.
Katsomalla netissä olevan Räp-esityksen media saa heti tietoonsa esittäjät, sanottajan, kuvaajan jne.

Toivottavasti media ei sorru siihen, että mitäs noista nuorista.
Jos niin tekee, saa saman tien ottaa vastuulleen sitä, että nuorten syrjääntyminen ei hellitä.

FB-peukkuja "ruotsin kieli v.....n koulusta" on saanut jo 48924 kappaletta.

Paavo Turunen

Tuossa loistavassa rap-esityksessä ei ole mitään ylilyöntiin viittaavaakaan!

Ruotsi on Suomessa ääretöntä röyhkeyttä, pakkoruotsi lieveilmiöineen onkin sitten jo silkkaa rasismia ja ruotsalaista raakuutta.

Käyttäjän JulesLehtonen kuva
JV Lehtonen

Ei taida enää kampanjat auttaa kääntämään yleistä mielipidettä pakkoruotsin kannalle..

Jos kansanedustajat alkavat kiistää väitteesi,
oppimistulokset kyllä ovat sellaista dataa, että tulkinnalle
ei jää sijaa!

"Suomessa ylioppilaiden ruotsin kielen taidot ovat romahtaneet. Tuoreen selvityksen mukaan lähes kaksi kolmesta ylioppilaskokelaasta ei pääse lukion tavoitteena olevan hyvän osaamisen tasolle. Kehityssuunta herättää huolta siitä, miten ruotsinkieliset palvelut Suomessa jatkossa hoidetaan."

Korkeakouluissa opiskelijoiden pitää suorittaa korkeakoulututkintoihin sisältyvät ruotsinopinnot, joissa minimivaatimus on itsenäisen kielenkäyttäjän taso. On valtava haaste, jos opiskelijat ovat tämän tason alapuolella korkeakouluun tullessaan, sillä meillä on tarjolla vain yksi kurssi tason nostamista varten, Juurakko-Paavola toteaa.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programi...

http://yle.fi/uutiset/virkamiesruotsi_on_ongelma_a...

Siis pelkkää ongelmaa ongelman perään! Poliittisen ideologian takia!

Käyttäjän Valtavaara kuva
Heikki Valtavaara

Mikään muutos ei ole selvä tai varma ennen kuin se on tapahtunut. Siitä on aina lähdettävä liikkeelle ja oltava tarkkana eri käänteissä.
Kielikysymyksessä meillä on tukena pitkä, 150 vuoden jatkumo sekä nyt kansalaisaloite ja mielipidemittauksissa jatkuvasti toistuva kansan 65:n prosentin tuki pakkoruotsin poistamiseksi.

Turha on poliitikkojen taistella tutkainta vastaan.
Luulisi heidän jo ymmärtävän, kuinka lapsellisilta, turhalta ja tyhmältä pakkoruotsin perustelujun jonninjoutavuus kuulostaa kansalaisten korvissa.

Olen Lehtosen kanssa samaa mieltä, että yleinen mielipide ei tässä kysymyksessä käänny pakkoruotsin kannalle.
Siihen tarvittaisiin totalitaarinen yhteiskuntajärjestelmä. Sellaista ei onneksi ihan heti taida olla tiedossa.

Toistan taas kerran:
On luonnollista, luontevaa ja tarkoituksenmukaista, että Suomessa opiskellaan ja puhutaan ruotsia.
Mutta luonnollisuus, luontevuus ja tarkoituksenmukaisuus lakkaavat siinä silmänräpäyksessä, kun edes yritetään väittää, että tämän kielen opiskeluun kuuluu kaikkia suomalaisia koskeva pakko.

Suomen kielitilanteessa ongelma ei ole ruotsin kieli, vaan Ruotsalainen kansanpuolue ja sen ylläpitämän elitismin piiriin vedetyt suomenkieliset mukaelitistit - nimiä en viitsi toistaa, etten kuulosta liian yksitoikkoiselta.

Toimituksen poiminnat